
רכב ובו מספר נוסעים ערבים חצה לפני כשבוע וחצי את הגבול מירדן לכיוון ישראל באזור הערבה. לאחר שחצה את הגבול, הרכב המשיך לנסוע על כביש 90 ונעלם בתוך שטח ישראל. לפי המידע נכון להיום, הרכב טרם נמצא או נתפס. זהות האנשים ברכב, מטרותיהם ותכולתו של הרכב אינם ידועים – לא ברור אם היו ברכב מחבלים, מבריחים, מסתננים או סחורות כמו נשק או סמים. כך דווח ב'קול היהודי'.
עבור מי שאינו מכיר את המצב בגבול הערבה, האירוע עשוי להישמע מפתיע, אך גבול זה ידוע בפרצותיו. מעבר הרכב מבלי שזוהה או נעצר מדגיש את הקושי במניעת חדירות מסוג זה. לצד אירועים כאלה, מתרחשות בגבול גם הברחות ייחודיות, כמו הברחת גמלי מירוץ שמבצעים בדואים מהאזור פעם אחר פעם.
עוד באתר:
בצה"ל אישרו את האירוע וציינו כי הנושא נמצא בבדיקה ותחקור מעמיק. עם זאת, לא נמסרה תשובה לשאלה אם הרכב נתפס, ומה מצבו כיום. החקירה נמשכת בניסיון להבין את פרטי האירוע ואת אופי החדירה לשטח ישראל.
הברחות נשק דרך הגבול עם ירדן מהוות בעיה קשה במיוחד. בעבר כבר נתפסו כלי נשק כמו נשק נגד טנקים ומטעני חבלה שהוברחו דרך גבול זה והגיעו לידי ארגוני טרור ביהודה ושומרון. כלי נשק אלו עלולים להשפיע משמעותית במקרה של התקפות על יישובים או מתקנים צבאיים באזור, ויכולים להוות איום שהצבא וכוחות הביטחון המקומיים יתקשו להתמודד מולו בתנאים הקיימים.
ראשי המדינה החלו להכיר בחומרת המצב ולהציע פתרונות. לפני כחודשיים, בסיור בבקעת הירדן בו השתתפו ראש הממשלה בנימין נתניהו, השר בצלאל סמוטריץ' ואלוף פיקוד המרכז החדש אבי בלוט, הוצגו תכניות לחיזוק האבטחה. בלוט הדגיש את חשיבות הנושא וכנראה יישומים בפועל יתחילו בקרוב, אך בערבה, הנמצאת מחוץ לגזרת פיקוד המרכז, המצב נותר חמור במיוחד.
ב'קול היהודי' דווח כי מאז שאלוף פיקוד המרכז לשעבר יהודה פוקס צמצם את היחידה והעביר אותה צפונה, כמות תפיסות אמצעי הלחימה בגבול ירדה ביותר מ-50 אחוזים: מנתוני צה"ל עולה כי במחצית הראשונה של שנת 2024 נתפסו בגבול עם בקעת הירדן 78 כלי נשק. במידה והקצב ישאר זהה במהלך כל השנה הנתון יעמוד על כ-234 נשקים בלבד, בעוד בשנים 2023 ו2022 בהן פעלה היחידה בבקעת הירדן נתפסו כ-500 נשקים בכל שנה.
גם מסתננים עוברים את הגבול בקלות, ועל פי דיווח של עיתונאי 'מעריב' קלמן ליבסקינד, גורמי ביטחון מעריכים שכ-4000 מסתננים נכנסו דרך הגבול עם ירדן במחצית הראשונה של 2024.