
בעניין התרת נדרים, אם אני רוצה להתיר את נדרי אשתי, כיצד נכון לעשות זאת? והאם המתירים צריכים לומר 'הכל מותרים לכם'?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס:
עוד באתר:
"להלכה נפסק שבעל יכול להפר את נדרי אשתו כי אשתו כגופו, ולכן, הדבר הכי נכון לעשות, הוא שהאישה תעשה את בעלה שליח, כי 'כל כבודה בת מלך פנימה', עד כדי כך שהפוסקים דנו בנוגע אישה שכן רוצה ללכת להתיר נדרים בעצמה, על אף שהיא נשואה, אפילו שהדבר לא מקובל. רבי עקיבא איגר כותב בגיליון, ביורה דעה בהלכות צדקה, וגם בשו"ת שלו, שאישה לא תלך. מכיוון שצריך להתיר את הנדר לפני שלושה גברים, ויש בזה חוסר צניעות.
לכן, ראוי שתעשה את בעלה שליח, כפי שכותב בהרחבה מרן ה'יביע אומר', ובמקרה כזה צריך לבוא ולומר לפני המתירים, תדעו לכם שאני גם מתיר את נדרי אשתי, ואם יש נדר מסוים שהאישה נדרה לעצמה, כמו הנהגה טובה שהיא התמידה, או הנהגה שהיא החליטה בדעתה אפילו פעם אחת לעשות אותה בכל תוקף, צריך לבוא ולומר לאחד מבין השלושה, תדע לך שאשתי קיבלה על עצמה, לדוגמה, לקבל שבת 40 דקות לפני הזמן, ואני מבקש שתדע מזה. ואז בסוף התרת הנדרים, הם צריכים להגיד, הכל מותרים לכם, הכל בלשון רבים.
אדם ששכח לעשות זאת, כלומר שאשתו לא מינתה אותו לשליח, צריכה לבוא בליל יום הכיפורים לבית הכנסת, ולשמוע כל נדרי, אבל גם לומר בפה שלה, ולא רק לשמוע מן החזן מילה במילה, כי דברים שבלב אינם דברים. ראוי שתעשה זאת בלחש, כדי לא לערבב את השומעים. כל נדרי זה למעשה התרת נדרים. יש בציבור יותר מעשרה, בוודאי שיש שם שלושה, שכולם אומרים בעצם שהנדרים מותרים. לכן אישה שלא עשתה את בעלה שליח, או אישה לא נשואה וכו', שרוצה להתיר את נדריה, צריכה לבית הכנסת בכל נדרי, ולהקפיד לומר מילה במילה. חשוב להדגיש שבמקרה כזה היא צריכה גם להבין את מה שהיא אומרת.
היו שאמרו שאישה שלא יכולה להגיע בשום צורה לכל נדרי, מכל סיבה שהיא, לדוגמה מטופלת בילדים וכדו', ובעלה לא התיר את נדריה בערב ראש השנה, שתאמר לבעלה, שיהיה שליח עבורה להתיר את הנדרים ב'כל נדרי', אבל הוא יכול לעשות זאת בתנאי שהוא לא החזן".
מתוך התוכנית 'דרך חיים', התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00.
האזינו לתשובה המלאה