
הביקוש הגבוה למטבעות זרים הוביל ביממה האחרונה לזינוק חד במחירי הדולר והיורו בבתי עסק להמרת כספים (צ'יינג'ים).
זאת בעקבות חשש מהודעת הממשלה על האפשרות לבטל את שטר ה-200 שקלים כחלק מהמאבק בהון השחור ובארגוני הפשיעה.
עוד באתר:
הבהלה שנוצרה בשוק בעקבות השמועות גרמה לכך שישראלים המחזיקים סכומים גדולים במזומן מיהרו להמיר את שטרות ה-200 שברשותם לדולרים, יורו, או אפילו למטבעות קריפטוגרפיים כמו USDT.
גורמים בענף אמרו לאתר 'אמס', שהביקושים החריגים הובילו למחסור במטבעות חוץ בצ'יינג'ים, עד כדי כך שבמקרים מסוימים שערי ההמרה היו גבוהים עד 40 אגורות מהשער היציג.
"הייתי היום בצ'יינג', ונכנס אדם שהציע 410 אלף שקלים עבור 100 אלף דולר. בעל הצ'יינג' אמר לו שאין לו אפילו 2,000 דולר למכור," סיפר יעקב, תושב ירושלים.
בדיקה שערך אתר 'אמס' בכמה בתי עסק להמרת כספים מצביעה על כך שעדיין יש כסף נזיל בשוק, אך הסוחרים מנצלים את הבהלה והביקושים הגבוהים להעלאת מחירי ההמרה. גורם בשוק ציין כי "אחד הבנקים הודיע ללקוח שלא יוכל לספק לו מטבע חוץ עד יום רביעי".
החשש בשוק נובע מיוזמה של ראש הממשלה בנימין נתניהו לבחון את האפשרות לבטל את שטר ה-200 שקלים, במטרה להילחם בהון השחור.
במשרד האוצר וברשות המיסים תומכים במהלך, וטוענים כי השטר משמש בעיקר בארגוני פשיעה וכחלק מעבירות מס. הצוות המקצועי במשרד האוצר אף המליץ על ביטול השטרות במהלך בזק במסגרת חוק ההסדרים, במקביל לצעדים שננקטו להורדת הסכום המותר לתשלום במזומן מ-11,000 ל-6,000 שקלים.
לפי הערכת האוצר, צמצום נוסף של השימוש במזומן בעקבות המהתך עשוי להגדיל את הכנסות המדינה בכ-20 מליארדי שקלים מידי שנה.
עם זאת, בעקבות הבהלה בציבור, בנק ישראל הביע אתמול הסתייגות מהמהלך. נגיד הבנק, פרופ' אמיר ירון, פרסם הודעה חריגה שבה הדגיש כי "הסמכות לביטול שטרות כסף נתונה לנגיד בלבד, ועד כה לא הוצג צידוק מקצועי מספק לביטול שטר ה-200 שקלים." בבנק חוששים כי מהלך כזה יגרום למחסור במזומן ויפגע ביציבות הפיננסית של המשק.
מי שנפגעו מיידית מהמצב הם אלפי חסידי ברסלב שנוהגים להצטייד בדולרים לקראת טיסתם השנתית לאומן לראש השנה ונדהמו לגלות כי קיים מחסור וכי הצ'יינג'ים הבודדים שיש ברשותם דולרים, האמירו את המחירים.