
מאז 2008 עם קריסת השווקים הפיננסיים ונוכח עלייה חדה בביקושים שנבעו מההכנות לאולימפיאדת בייג'ין ראינו עלייה חדה במחירי הסחורות. מה שהתחיל בעלייה בביקוש לזהב, מתכות ואנרגיה המשיך גם לתחום המזון, כפטריות אחרי הגשם ראינו מתעשרים חדשים מאופציות על סוכר או אורז וקולות רמים בקהילה הבינלאומית האשימו את הספקולנטים בהעלאה מלאכותית של מחירי סחורות חיוניות על מנת ולגרוף רווחים קלים. למעשה, המחסור בהיצע ועלייה בביקוש העולמי למזון ואנרגיה אכן הובילה למחסור ודוחק בחלקים שונים של העולם כשהמצד השני כאמור, סוחרים רבים גרפו רווח קל. כך נתכב בסקירה השבועית של מחלקת המחקר של בית ההשקעות יוטרייד.
ואמנם אנו רואים לפחות בטווח הבינוני גורמים המהווים סימן לעליות ערך במחירי הסחורות. בראש ובראשונה בתחום האנרגיה יש לקחת בחשבון את הזירה הגיאופוליטית, המתיחות בין אוקראינה לרוסיה משפיעה ישירות על מחירי הגז והנפט ולכך יש להוסיף התייחסות למה שקורה בעיראק עם השתלטות אל קעידה על חלק גדול של המדינה מול רפיסות בינלאומית שאינה פותרת את הבעיה ביצואנית הנפט השלישית בעולם. בשבוע שעבר עלה מחיר חבית מסוג ברנט נסחרה מעל ל-114 דולר לחבית – מחיר המהווה שיא של 9 חודשים.
עוד באתר:
קבוצת סחורות נוספת שנראה כי תציג עליות ערך בטווח הקרוב היא המתכות, בסין השמיעו ביום רביעי האחרון צפירת הרגעה והותירו את הצפי לגידול בצריכה הסינית השנתית על 7.5% – גידול שאמור לשמור על רמה גבוהה של ביקושים למתכות המיועדות לתעשיה, בניה ומסחר בכלכלה השנייה בעולם שמאיימת להדיח בקרוב את ארה"ב ממקומה ככלכלה הגדולה בעולם.
בתחום סחורות המזון פרט להשפעה של עליית מחירי האנרגיה על עלייה במחירי המזון ניתן לראות צפי למחסור בהיצע של סוכר בעקבות בצורת בברזיל והודו שתי יצואניות הסוכר הגדולות בעולם. כבר עכשיו דווח על פוזיציות לונג עלחוזים על הסוכר לטווח הבינוני עד ארוך מצד מספר רב של קרנות גידור ושחקנים גדולים אחרים בתחום הסחורות בעולם.
לא מן הנמנע כי נראה בשל עליית מחירי הסחורות מהלך של עליית מחירים שעשויה תהיה לעודד העלאות ריבית שעלולות להוביל משקיעים שונים בעולם להימצא במצב בעייתי לאחר שהתרגלו לריבית האפסית ששוררת בשווקים בשנים האחרונות.