
יש מנחת חינוך שאומר שאם אדם שגג או נאנס ולא צם בי"ז בתמוז, היות וכתוב בפסוק הצום הרביעי והצום החמישי ולא כתוב את התאריך – י"ז בתמוז, אפשר להשלים את זה באחד הימים האחרים של חודש תמוז. רציתי לשאול האם יש אפשרות, אם אדם נמצא בטיול וכדומה, האם יוכל לדחות את התצום לתאריך אחר בתמוז?
תשובת הגאון הרב חיים איידלס: "המנחת חינוך שמופיע בסימן שי"ח, כל מה שהוא אומר זה בדברים שהם בדיעבד, אדם ששגה, אז אומרים שיש מקום לבוא ולומר שישלים, ודנו על המנחת חינוך האם יש מקום לבוא ולחלוק, שהרי בדברי נביאים לא כתוב תאריך, אבל בדברי קבלה יודעים את התאריך, משמע שגם הנביאים התכוונו לדברים הללו, אף שלא אמרו בפסוק את התאריך המדויק בחודש. אבל בוודאי שאין דרך לבוא ולהקל מראש ולדחות את הצום בגלל סיבה כלשהי ולהשלים אחר כך. מעבר לזה נבוא ונאמר, שאם אדם עושה כך הוא נחשב לפורץ גדר, כי כל הציבור צם ביום זה, והוא בא ולוקח תאריך אחר, זה לכאורה ממש בגדר פורץ גדר. כל מה שהמנחת חינוך דיבר זה בדיעבד אבל ודאי שלכתחילה אי אפשר לדחות את הדבר".
עוד באתר:
"המנחת חינוך הביא ראיה עצומה לדברים שלו, שהרי הגמרא אומרת במסכת ר"ה מחלוקת רבי עקיבא ורבי שמעון, האם צום העשירי הוא עשרה בטבת או חמישה בטבת, והרי הם היו כל כך צמודים לחורבן, רבי עקיבא ראה שועל הולך בבית קודשי הקודשים, אז במה הם חולקים? אלא הוא כותב, שוודאי שהקבלה הייתה רק על החודשים אבל באיזה יום בחודש לא הייתה קבלה, לכן אפילו תנאים בזמן החורבן חלקו בכך".
מתוך התוכנית 'דרך חיים', התוכנית משודרת מדי יום חמישי בשעה 21:00
האזינו לתשובה המלאה: