
בדיקה מקיפה בנוגע למצב הכספי של רשת 'החינוך העצמאי', נפתחה בהוראת משרד המשפטים. כך מדווח ליאור דטל ב'דה מרקר'. הבדיקה נערכת לקראת אפשרות להכריז על הרשת כחדלת פירעון, על רקע מתווה שהציע החשב הכללי במשרד האוצר, יהלי רוטנברג, לניתוק רשתות החינוך החרדיות ממערכות התקציב, השכר והחשבות של הממשלה.
הרשת, בה מועסקים כ-15 אלף עובדים ומתחנכים כ-122 אלף תלמידים, סובלת מגירעון מצטבר המוערך בכ-350 מיליון שקל. אם תוכרז כחדלת פירעון, הממשלה עשויה להיאלץ ליישם תוכנית הבראה ולמנות מנהל מיוחד שיבחן כיצד הגיעה הרשת למצבה הנוכחי ומי נושא באחריות לכך.
עוד באתר:
בחינוך העצמאי מכחישים כי חלה הרעה במצבה הכלכלי של הרשת. לדברי גורמים ברשת, החוב לרשות המסים נוצר בגלל טעות של משרד האוצר שלא העביר את הכספים כנדרש. הרשת טוענת כי מצבה הכלכלי יציב והגירעון שלה הוא "גירעון רישומי", המשקף זכויות של עובדים שעדיין לא שולמו — ובכל מקרה ישולמו מתקציב המדינה.
ראש הממשלה בנימין נתניהו התערב אישית בנושא והבטיח ליו"ר ועדת הכספים, הרב משה גפני, לטפל בסוגיית החוב שהרשת צברה לרשות המסים. במקביל, שר האוצר בצלאל סמוטריץ' דרש מהחשב הכללי שלא להוציא את החשבת של משרד האוצר מהרשתות החרדיות, ובכך למנוע את הניתוק מחשיפת המדינה לחובות עתידיים.
רשמת העמותות, עו"ד שולי אבני־שוהם, סירבה להעניק לרשת בתחילת השנה אישור ניהול תקין, הנדרש לקבלת תקציבי מדינה. היא דרשה מהרשת הסברים למצבה הכספי ולכשלי הדיווח בדו"חותיה, כתנאי לחידוש האישור.
מנכ"ל הרשת, הרב אליעזר סורוצקין, טוען כי הניהול התקציבי של הרשת נעשה בחתימות של המנגנון הממשלתי, כולל חשבון בנק המנוהל על ידי נציג משרד האוצר. לדבריו, "הגירעון אינו באמת גירעון, זה הרי סכום שהמדינה תשלם כמוסכם לעובדי ההוראה כשיבחרו לממש את זכויותיהם בחוק".