
בין אם אתם עובדים עם לקוחות מקומיים ובין אם מדובר בלקוחות מעבר לים, עליכם לנהל את ספרי החשבונות של העסק שלכם לפי החוק. מאחר וחוקי המס והמע"מ של ישראל לא חלים על לקוחות בינלאומיים חשוב להפיק להם חשבונית מדויקת, שתשקף את פרטי העסקה, ותמנע חובות אפשריים למע"מ.
מה יש לכלול בחשבונית בינלאומית?
כמו בכל חשבונית, יש לכלול את פרטי הלקוח, פרטי העסקה/השירות/מוצר, הסכום, מועד אחרון לתשלום וכו', אך כאן גם נכנסים עוד כמה פרטים חשובים – סוג המטבע מאחר ומדובר במט"ח (מטבע חוץ), וסוג המע"מ – ובמקרה הזה היא תסווג ללא מע"מ (למה? חכו לסוף הכתבה).
שאלות ותשובות נפוצות
1. האם אני חייב להוציא חשבונית באנגלית כשאני עובד עם לקוחות מחו"ל?
עוד באתר:
זו לא חובה, אבל מומלץ, לנוחיותכם ולנוחיות הלקוח. בין אם הלקוח עצמו דובר עברית או לא, סביר להניח שהוא יעשה עוד שימושים בחשבונית הזו לצרכי ניהול הספרים שלו, וחשוב שהיא תהיה באנגלית.
2. באיזה מטבע כדאי להשתמש בהפקת חשבונית בינלאומית?
יש לבחור את המטבע הרלוונטי ללקוח. מערכות דיגיטליות כמו מורנינג (חשבונית ירוקה) מאפשרות הוצאת חשבונית דיגיטלית למטבע זר, וממירות באופן אוטומטי את הסכום לשקלים בהתאם לשער היציג בתאריך הוא הונפקה החשבונית – סכום זה הוא הסכום שיופיע לאחר מכן בדוחות החודשיים. 3. האם יש צורך לשלם מע"מ על שירותים ללקוחות מחו"ל?לא, לקוחות בינלאומיים לא משלמים מע"מ, והסכום המופיע על החשבונית לפני מע"מ ואחרי מע"מ הוא זהה.
4. מה ההבדל בין חשבונית עסקה לחשבונית מס?
חשבונית עסקה (דרישת תשלום) משמשת לצורך תיעוד התחייבות בין ספק השירות ללקוח, אך אין לה משמעות לעניין מע"מ, ולכן מי שמשתמש בה בדרך כלל הם עסקים שאינם מחויבים לדווח על מע"מ (למשל במקרה של פתיחת עוסק פטור). חשבונית עסקה יכולה לשמש גם כדרך לתעד עסקה בה טרם התבצע התשלום.
חשבונית מס היא מסמך רשמי המעיד על מכירה או מתן שירות בפועל, וברגע שהיא מופקת העסק חייב בתשלום המע״מ עבור העסקה. עוסקים מורשים וחברות מחויבים להפיק חשבונית מס כאשר מתבצע תשלום עבור עסקה בישראל. בעסקאות בינלאומיות, עוסקים מורשים יפיקו חשבונית מס, ישנו את המע"מ לאפס ואת המטבע למטבע הרלוונטי לעסקה, בעוד עוסקים פטורים רק יתבקשו לשנות את המטבע, מאחר והם לא משלמים מע"מ.
5. מה ההבדל בין חשבונית עבור שירותים לעומת מכירת מוצרים?
ההבדלים נוגעים בעיקר למועד הפקת החשבונית. עבור שירותים, תופק חשבונית בדרך כלל בסיום מתן השירות. אם מדובר בשירות מתמשך (פרויקט ארוך טווח), ניתן להפיק חשבוניות חלקיות בהתאם להסכמות בין הצדדים.
עבור מכירת מוצרים, תופק חשבונית במועד המסירה של המוצר או בסמוך אליו. במכירה אונליין, לעיתים החשבונית מופקת בעת קבלת התשלום, גם אם המשלוח יבוצע במועד מאוחר יותר.ההבחנה נובעת מהחוק בישראל, שמחייב לתעד עסקאות בהתאם למועד השלמתן בפועל, ומיועדת להבטיח דיווח מס תקין ומדויק.