
מערכת אוסמוזה הפוכה נחשבת לפתרון פופולרי יחסית לסינון וטיהור המים בבית, ויש מגוון מכשירים ודגמים כמו מערכת מים תת כיורית או מערכת לסינון מים דירתי. כדאי לדעת כי תהליך טיהור המים במערכת המבוססת על טכנולוגיית אוסמוזה הפוכה מסנן את מי הדירה בצורה יעילה מאוד, ובסיום תהליך הטיהור מתקבלים מי שתייה נקיים, איכותיים וצלולים, ללא מזהמים מסוכנים.
מה זה אוסמוזה הפוכה?
תהליך אוסמוזה הפוכה , בעברית תקנית פעפוע הפוך, מתאר מעבר של תמיסה דרך ממברנה ייעודית הלוכדת את המומס בצד אחד, ובצד השני מקבלים ממס טהור. למעשה, זהו תהליך הפוך לאוסמוזה רגילה שבה מתרחשת תנועה טבעית של הממס דרך ממברנה, ללא הפעלת כוח חיצוני, ובסיום תהליך אוסמוזה רגילה מתקבלת תמיסה עם ריכוז מומסים גבוה. באוסמוזה הפוכה יש מעבר של הממס ולא המומס, לכן טכנולוגיה זו מתאימה בין היתר לטיהור מים, וזו השיטה הנפוצה ביותר במתקני התפלת המים בישראל.
עוד באתר:
כדי לסנן מים ניתן להעביר אותם דרך ממברנה קרומית (מסנן חדיר למחצה) תוך הפעלת לחץ נגדי ללחץ האוסמוטי, וכך למעשה מקבלים מים עם ריכוז נמוך של חומרים ממיסים. בתהליך זה מבצעים טיהור יעיל מאוד של המים המגיעים לברז בדירה וניתן לטהר מהמים מולקולות, חומרים ומזהמים אורגניים, מזיקים שונים, כלור, יונים, חיידקים, חול, חלודה, בקטריות ועוד.
כדאי לדעת כי השימוש העיקרי בתהליך אוסמוזה הפוכה הינו במתקני התפלת המים, אך יש גם מערכות ביתיות לטיהור המים בדירה. רוב מתקני התפלת מי הים בישראל מתפילים ומטהרים את המים באמצעות אוסמוזה הפוכה בגלל יעילות השיטה והוזלת העלויות.
מהו פילטר מים של אוסמוזה הפוכה?
במערכת אוסמוזה הפוכה לטיהור המים בדירה או בבית יש פילטר ייעודי המורכב בדרך כלל מכמה מסננים. הפילטר כולל בין היתר סנן מכני שתפקידו לסנן מהמים חלקיקים גדולים יחסית, ולרוב יש גם סנן פחם פעיל שתפקידו לסנן מהמים כלור, מזהמים אורגניים ותרכובות נוספות. כמו כן, מערכת אוסמוזה הפוכה לבית כוללת מסנן ממברנה לסינון חיידקים, מזהמים אורגניים ואי-אורגניים, מינרלים, אבנית ומזהמים אחרים.
לרוב, מתקינים מערכת מים תת כיורית המורכבת מסדרת מסננים, ויש גם דגמים מתקדמים הכוללים נורת אור אולטרה סגול (UV) לטיהור המים מחיידקים שונים. יש מתקנים הכוללים גם מינרליזטור להחזרת מינרלים חיוניים למי השתייה, מאחר שהמינרלים מוסרים מהמים בתהליך אוסמוזה הפוכה.
מה היתרונות שך מערכת מים תת כיורית עם אוסמוזה הפוכה?
- יעילות סינון גבוהה מאוד.
- טיהור המים מחיידקים, מינרלים, מתכות, חלקיקים ומזהמים שונים.
- טיהור המים מחיידקים באמצעות נורת UV.
- התקנה פשוטה ומהירה, לרוב נדרש חיבור קרוב לחשמל.
- תחזוקה פשוטה.
לאוסמוזה הפוכה יש גם מספר חסרונות שכדאי להכיר, למשל:
- המערכת אפקטיבית לטיהור מים נקודתי, לכן בדרך כלל מתקינים אותה מתחת לכיור המטבח או בסמוך לאחד מהברזים בבית, ולא על קן המים הראשי, בגלל הספיקה הנמוכה היחסית.
- למרות יעילות הסינון, חשוב לזכור כי אוסמוזה הפוכה מסירה ממי השתייה מינרלים חיוניים.
- נצילות מים נמוכה מאחר שבתהליך הטיהור מבזבזים כ-75% מהמים במערכת.
פתרונות נוספים
למערכת מים תת כיורית בשיטת אוסמוזה הפוכה יש יתרונות וחסרונות. כיום, יש פתרונות מתקדמים ואיכותיים המהווים חלופה לאוסמוזה הפוכה, לדוגמה בר מים תת כיורי עם טכנולוגיית טיהור חדשנית ומתקדמת יותר.