
בשיחה שקיים יענקל'ה פרידמן בתוכנית המאזינים 'מדברים עם יענקל'ה פרידמן' אמר עו"ד יוסף ויצמן, המשנה לראש לשכת עוה"ד בישראל ובעלים של משרד עוה"ד ויצמן השניים עסקו במספר נושאים. ראשית, שוחחו אודות עולם ההשקעות הפורח בציבור החרדי, ועל הנפילות הרבות והכאובות שמתרחשות לאחרונה.
"הכאב בנושאי השקעות בלתי מפוקחות שקורסות, הוא על כך שהציבור אינו לומד את הלקח", אמר עו"ד יוסף ויצמן. הבעיה היא לא עם אלה שמפרסמים את ההשקעות האלה, אלא במי שרוצה להשקיע ולמקסם את כספו. משקיע צריך לדעת שחברת השקעות ללא כל פיקוח – היא פרצה קוראת לגנב ומי שמניח בה את כספו, שם אותו על קרן הצבי.
עוד באתר:
"צריכים לדעת, שחברה רצינית שמציעה השקעות נמצאת תחת מערך בקרה קפדני. יש מבקר פנימי, יועצי השקעות, רואי חשבון. לא ייתכן שאדם יקום בבוקר ויאמר: 'אני חברת השקעות', בלי שום פיקוח. המינימום הוא שלפני שמשקיעים בחברה כלשהי, לבדוק מי משרד עוה"ד שמלווה אותה, מי הרו"ח שמלווה ואילו בקרות יש לחברה. כי חברות רציניות של השקעות, משלמות הון רב כדי לקבל אישורים לכך שהן פועלות כהלכה מבחינה עסקית, וביושר. כאשר ישנה חתימה של איש מקצוע – יש לקיחת אחריות מצדו. אם אין, זו הסיבה הראשונה לכל התקלות שאנו שומעים עליהן".
קרה שאנשים שהפסידו במקרים האלה הגיעו למשרדך?
"אני כבר 18 שנה בתחום, ולצערי אחת לכמה חודשים מגיעים אלי תיקים כאלה".
ואם יש השקעה בחתימתך, אתה עומד מאחוריה?
"בוודאי. האחריות על כל ההליכים האלה הם עליי, כמבקר פנים. אני חותם שלא מדובר בפיקציה, שהכספים לא אמורים להיעלם, אני לוקח אחריות על מה שביקרתי".
הבה נחדד: לפני כל השקעה צריך להגיע לעו"ד? ומה אתה מציע לבנאדם שאומרים לו תמכור את הבית שלך בשביל להצליח בעיסקה כזאת או אחרת?
"ראשית יש לבדוק מי עומד מאחורי החברה, מי המבקרים ומי הרו"ח. אם אלה משרדים מוכרים. חברת השקעות רצינית משקיעה בעצמה ביועצים ובבקרים עם פירמות, ולא בוחרת באנשים לא מוכרים.
"שנית, אם אדם עומד להשקיע מיליון או חצי מיליון שקל, עליו להתייעץ עם עו"ד שמכיר את הנושא. גם אם הפגישה תעלה כמה מאות שקלים – זה שווה את הכסף. ומה שמצחיק אותי, שהיה אדם שנפל לפני שנתיים בהשקעות, והוא מספר לי: "תרמתי לצדקה שזה יצליח". אמרתי לו: נהדר שתרמת לצדקה, אבל בפגישת ייעוץ לפני כן, לא טרחת להשקיע…"
ומה גורלו של מי שנפל בפרשייה שמהדהדת לאחרונה, יש עדיין מה לעשות, יש טעם לפנות לעורכי דין?
"אני לא מכיר מושג כזה של 'אין מה לעשות'. הרי יש עדיין כספים של משקיעים שנמצאים. כמובן, צריך לזכור שאם יהיה בסופו של דבר מה לקבל, אלה יהיו אחוזים בודדים מההשקעה".
דין פרוטה כדין מאה, ואישית אני ממליץ לכם לפנות לעו"ד יוסי ויצמן.
"העיקר הוא לא להתייאש. אין מושג כזה: 'אין מה לעשות'. אסור להתייאש".
אילו הייתי שופט בג"ץ
בהמשך עברו השניים לשוחח אודות נושא פסיקת בג"ץ בנושא בני הישיבות.
כבכיר המשפטנים בציבור החרדי אני תוהה לעצמי מתי נקום בוקר אחד ונשמע שאתה שופט בבית משפט העליון?
"זה ממש לא יקרה".
ורק לחשוב מה היה קורה אילו היית היום בבג"ץ… תראה מה קורה שם: אין אפילו קול אחד בעד. אנחנו במדינת ישראל, אנחנו נלחמים עליה ויודעים שרק בזכות התורה אנחנו כאן, ולפתע נלחמים בבני התורה, שוללים תקציבים, לדעתי – זה גם לא נראה דמוקרטי שאין אפילו קול אחד שמצדד בהמשך לימוד התורה.
"הנושא הזה כואב מאוד, אין ספק. ואלה רק עוד סיבות למה לא הייתי רוצה להיות שם, כדי לא להידרש לכך. אבל אם המנהיגים שלנו היו מגיעים להידברות ולא הולכים על 'הכול או כלום', והיו מגיעים למסלולים של ששירות אזרחי למי שלא לומד, ייתכן שהיינו מגיעים לתוצאה אחרת".
אבל הצבא לא רוצה אותנו.
"בסופו של דבר אנחנו חיים במדינה. ואם אתה בא לכמות של אזרחים ואומר להם שמי שלא יושב ולומד בישיבה יכול לעשות את השירות החליפי, היינו יכולים היום לקבל את התקציבים והיו פחות בעיות עם שאר הדברים".
סלח לי, אך אני חלוק עליך היום. עם כל ה'אחים לנשק' וארגוני השמאל, נראה שהם רוצים את החבר'ה שנמצאים בישיבות הטובות, ולא את אלה שלא לומדים.
"זה לא נכון. הם רכבו על העתירה, אך בסופו של דבר אם היו המנהיגים הפוליטיים מגיעים ואומרים: 'תראו כמה אנשים יש לנו בזק"א, תראו כמה באיחוד הצלה', הרי יש עוד מגזרים שקיבלו פטורים מלאים ורק הציבור החרדי נדרש לעשות מעבר. יש פה כאב גדול. יש קרע גדול. ואני מקווה שבסופו של דבר יצליחו להגיע לשינוי ולמצב טוב שיאחד אותנו".
עו"ד יוסי ויצמן, תמיד כיף לשוחח איתך, לילה טוב.