
יום הזיכרון לחללי מערכות ישראל ונפגעי פעולות האיבה: אלי בן שם, יו"ר ארגון יד לבנים, שאיבד את בנו קובי ז"ל באסון המסוקים בשנת 1997, פתח צוהר לעולמם של ההורים השכולים, ולמשמעות הכפולה של תפקידו כמי שעומד בראש הארגון המייצג את המשפחות השכולות, ובו-זמנית נושא בעצמו את כאב השכול האישי.
"השכול שלי נמשך כל השנה", אומר בן שם בכנות. "אני עוסק בשמות של כל כך הרבה נופלים, במיוחד בחודשים האחרונים שבהם הצטרפו אלינו למעלה מ-5,000 משפחות שכולות חדשות. אבל יש לי גם רגעים של שכול פרטי".
עוד באתר:
קבורה לצד האם
בן שם מספר על החלטה אישית ומרגשת שקיבל: "קובי נפל ארבע שנים לאחר שאמו נפטרה. החלטתי לקבור אותו באותו לילה ליד אמו, למרות שבדרך כלל קוברים בבית קברות צבאי. חשבתי שילד צריך להיות ליד אמא שלו". החלטה זו יצרה עבורו מציאות מיוחדת ביום הזיכרון: "ביום הזיכרון אני לא נמצא בבית קברות צבאי עם כלל המשפחות השכולות, אלא באופן פרטי. אני מגיע עם החברים והמפקדים שלו. אלה רגעים שאני איתו ביחד".
כשנשאל על תדירות ביקוריו בקבר, התשובה של בן שם חושפת את המורכבות של החיים במציאות של שכול: "אחרי שקובי נהרג, התחתנתי שוב. נולדו לי עוד שלושה ילדים ועוד שבעה נכדים. אבל לפני שאני נוסע לחו"ל או כשיש לי משהו חשוב, אני הולך לקובי בבית הקברות. הוא תמיד בלב שלי".
בן שם מתייחס לתגובות מהסביבה: "אנשים שלא חוו שכול פוגשים אותי ושואלים: 'נו, התאוששת? התגברת? נולדו לך עוד ילדים'. ואנחנו, המשפחות השכולות, צוחקים על זה, כי אין יום שאני לא קם איתו בבוקר והולך לישון איתו בלילה. הוא הילד הכי אהוב עליי, כי הוא תמיד איננו ותמיד אני מתגעגע אליו".
ייעוץ למשפחות חדשות
בשנת הלחימה האחרונה, מצא בן שם את עצמו מלווה משפחות שכולות חדשות שאיבדו את יקיריהן במלחמת חרבות ברזל. "המשפחות השכולות שואלות אותי: 'אלי, איך זה אחרי כל כך הרבה שנים?' ואני אומר להם את האמת – זה פצע פתוח שלא מגליד לעולם. אנחנו לומדים לחיות איתו, וכל יום צריכים לבחור בחיים".
לקראת יום הזיכרון, בן שם מספר על ההיערכות של ארגון יד לבנים: "אנחנו נערכים לכך שבכל בתי הקברות הצבאיים יעבור יום הזיכרון בשקט. השנה, פנינו לראש הממשלה לפני חודש בנושא השיבוצים של נציגי הממשלה בטקסים, וראוי לציון שהשיבוצים נעשו השנה עם שכל ושיקול דעת."
בן שם מבקש מהציבור: "אני קורא לכל אזרח במדינת ישראל – בית הקברות הצבאי הוא קודש הקודשים. האנשים הכי קדושים שוכבים שם. זה לא אני אמרתי, זה הרב עובדיה זצ"ל אמר לאנשים ששאלו לאיזה קבר של צדיק ללכת. הוא אמר להם: 'אתם לא צריכים לנסוע רחוק, אתם יכולים ללכת להר הרצל, שם נמצאים הצדיקים הכי גדולים'".
הוא מסיים בקריאה: "אנחנו צריכים להיות ראויים לנופלים האלה. כשאתם נכנסים לבית קברות, לקודש הקודשים, תתנהגו בכבוד, תכבדו את הנופלים וגם את המשפחות, כדי שהטקס יעבור בשקט. ומי שקשה לו – שלא יגיע, שיוותר".
האזינו לראיון המלא, מתוך מהדורת הבוקר בהגשת קובי פינקלר: