
מחירי החלב שוב עולים, כבר בשבוע הבא. למה זה קורה בכלל, ואיך בסוף תמיד זה נגמר בכיס של הצרכן? הכתב הכלכלי של 'קול חי', צבי טסלר, עושה לכם סדר:
כמה תעלה ההתייקרות הפעם?
משרד החקלאות הודיע כי החל מ-1 במאי 2025, מוצרי החלב שבפיקוח – כמו חלב בקרטון, גבינה צהובה ושמנת – יתייקרו בכ-1.4%. ליטר חלב יעלה בכ-10 אגורות יותר, ק"ג גבינה יקר בכ-70 אגורות. משפחות שמרבות לצרוך חלב ישלמו עשרות שקלים נוספים בשנה.
עוד באתר:
למה שוב מעלים מחירים?
כי המדינה קובעת את "מחיר המטרה" – המחיר שבו מחלבות קונות חלב מהרפתנים. אם המחיר הזה עולה, המדינה מעלה בהתאם את המחיר לצרכן כדי שמחלבות לא יפסידו. למעשה, אסור לרפתן למכור חלב במחיר נמוך יותר – זה נחשב עבירה פלילית.
אבל למה מחיר המטרה כל כך גבוה?
כאן מתחיל סיפור שרבים לא מכירים: המחיר נקבע לפי ממוצע של כל הרפתות בארץ – גם המודרניות והיעילות בקיבוצים, וגם הקטנות והפחות רווחיות בפריפריה. בגלל שחלק גדול מהרפתות לא מתייעלות, המחיר הממוצע גבוה – והצרכן משלם.
אי אפשר לייבא חלב זול יותר?
במילים פשוטות – כמעט ולא. ישראל מגבילה יבוא חלב ומוצריו דרך מכסות, רישיונות ומסי יבוא גבוהים. נכון, בעבר כשאפשרו יבוא יוגורטים וגבינות מטורקיה ומאירופה, המחירים ירדו משמעותית – אפילו ל-8.5 ש"ח לק"ג לעומת 17 ש"ח לתוצרת מקומית. אבל מדובר בצעדים נקודתיים, לא במדיניות קבועה. גורם בכיר בשוק הקמעונאות אמר שאם יבוטלו המכסות, ויתאפשר לו לייבא עם וודאות, ניתן יהיה להוזיל את המחיר של מוצרי החלב בשיעור ניכר.

מי מחליט על כל זה?
לא אחת, שורת ועדות: אחת קובעת את מחיר המטרה, אחרת מחשבת את עלות הייצור, שלישית מחלקת מכסות ייצור, רביעית קובעת כמה חלב נצרך במשק. כל אחת פועלת לפי חוק, ולשר החקלאות נותר לעיתים רק לחתום. לא פעם בג"ץ אף חייב את השר לחתום על המלצות הוועדות.
ולמה בכלל המחירים כאן גבוהים יותר מבאירופה?
כי באירופה שינו את המודל: במקום להגן על חקלאים דרך מחירים גבוהים לצרכן – הם מקבלים סובסידיות ישירות מהממשלה. בתמורה, הוסרו מכסים והגבלות על ייצור. כתוצאה מכך, מחירי החלב ירדו משמעותית, גם אם המחירים משתנים לעיתים. בישראל, לעומת זאת, הממשלה מעדיפה לא להגדיל את התקציב – וממשיכה להגן על המערכת דרך מחירים גבוהים, גם אם זה לא הכי יעיל.
אז למה לא לשנות מדיניות כמו באירופה?
כי משרד החקלאות תחת השר הנוכחי מגן בעיקר על החקלאים ועל הלובי שהם עושים במרכז הליכוד, ופחות על כיס הצרכנים. הממשלה מעדיפה כנראה שהצרכנים "ישלמו בשקט" דרך הקנייה בסופר, מאשר ללכת ראש בראש מול החקלאים.
ומה הצפי לעתיד?
יש כוונה להרחיב את מכסות הייצור לרפתות הגדולות ולהקל ביבוא – מהלך שיכול להוזיל מחירים בעתיד, אבל נראה שהנושא לא נמצא בעדיפות גבוהה של הממשלה הנוכחית. בינתיים, נמשיך לשלם יותר על מוצר בסיסי שברוב העולם המפותח עולה פחות.