
מגעים חשאיים בין ישראל, ארה"ב ומדינות באפריקה נערכים בניסיון לבחון פתרון ליישוב תושבים שייאלצו לעזוב את רצועת עזה – כך מדווחת הבוקר (שישי) סוכנות הידיעות AP. על פי הדיווח, בכירים אמריקנים וישראלים שוחחו עם ממשלות סודן, סומליה וסומלילנד כדי לבדוק אם יהיו מוכנות לקלוט עזתים שיעזבו את הרצועה במסגרת התוכנית שהעלה נשיא ארה"ב דונלד טראמפ.
עוד דווח כי בסודאן השיבו כי דחו את הפנייה שנתקבלה מארצות הברית. בסומליה ובסומלילנד אמרו כי הם לא מכירים פנייה בעניין זה. אמש, במהלך פגישה עם ראש ממשלת אירלנד סיימון האריס, אמר נשיא ארצות הברית טראמפ כי "אף אחד לא מגרש אף אחד מרצועת עזה".
עוד באתר:
גורמים רשמיים בסומליה ובסומלילנד אמרו כי אינם מודעים לשיחות כלשהן. הבית הלבן אישר כי טראמפ "עומד מאחורי חזונו", אך לא ברור האם ישנה התקדמות ממשית במגעים.
תוכנית טראמפ, שהוצגה לראשונה בפגישה עם ראש הממשלה בנימין נתניהו בבית הלבן, מתבססת על עידוד "הגירה מרצון" של תושבים מהרצועה, תוך מתן תמריצים למדינות שיסכימו לקלוט אותם. התוכנית נתקלה בהתנגדות חריפה מצד מדינות ערב, במיוחד מצרים וירדן, שהבהירו כי לא ישתפו פעולה עם מהלך שירחיק פלשתינים משטחם.
בישראל, השר בצלאל סמוטריץ' אישר כי מתקיימת בחינה של מדינות שיקלטו את העזתים ואף אמר כי מוקמת "מנהלת הגירה" במשרד הביטחון. למרות ההתנגדות בקרב בעולם הערבי, נראה כי ישראל וארה"ב ממשיכות לקדם את היוזמה – לפחות ברמת הבדיקות והמו"מ עם מדינות פוטנציאליות.
גורם מצרי שמעורה בפרטים מסר כי הצדדים הסכימו שהתכנית המצרית יכולה להוות בסיס לדיון, על אף הפערים שעדיין קיימים ו"זהו צעד חשוב מאוד", לפי אותו גורם. בצד המצרי סבורים שהם הצליחו לרכך את הסירוב האמריקני הראשוני.
במקביל, דיפלומט מאחת ממדינות המפרץ שהשתתפו בפגישה עם וויטקוף מסר כי התכנית המצרית מצטיירת כרגע כנקודת התחלה, אך ברור שיהיו בה עוד שינויים.