
הרמטכ"ל הנכנס – רב-אלוף אייל זמיר – החליט: תת-אלוף דניאל הגרי, דובר צה"ל שהפך לאחד הפנים המוכרות ביותר במלחמה הנוכחית, לא יקודם לדרגת אלוף ויסיים את שירותו הצבאי.
ההחלטה מגיעה לאחר חודשים של מתיחות בין הגרי לדרג המדיני, כשברקע עומדות התבטאויות שנויות במחלוקת שהסעירו את המערכת הפוליטית ואף הובילו לנזיפה פומבית מצד הרמטכ"ל הקודם, רב-אלוף הרצי הלוי.
הסערה סביב "חוק פלדשטיין"
עוד באתר:
הטריגר המשמעותי באותה מערכת יחסים מתוחה היה כאשר הגרי התבטא בחריפות נגד "חוק פלדשטיין", שנועד להעניק חסינות למדליפי מידע סודי לראש הממשלה.
"החוק הזה מסוכן מאוד לצה"ל, הוא ייצור מצב שבו כל גורם זוטר בצה"ל יוכל לגנוב מסמכים," אמר אז הגרי. "הדבר הזה יביא לכך שתהיה סכנה לחיי אדם ולחיי לוחמים. לכן הוא מסוכן מאוד לצה"ל וגם לביטחון המדינה."
דבריו אלו גררו נזיפה חריפה מהרמטכ"ל דאז הרצי הלוי, שקבע כי הגרי "חרג מסמכותו". בהודעת צה"ל נכתב כי "צה"ל לא מעביר ביקורת על המחוקק, אלא מביא עמדתו בפני הדרג המדיני במנגנונים המקובלים לשם כך."
עימות עם לשכת שר הביטחון
המתיחות עם הדרג המדיני הגיעה לשיא כאשר דובר צה"ל הגיב בחריפות להוראת שר הביטחון ישראל כ"ץ לרמטכ"ל להלוי לשתף פעולה עם מבקר המדינה, וקרא לכ"ץ "לפתור סוגיות בשיח ולא בתקשורת".
תגובה זו הציתה את זעמו של דובר שר הביטחון, שקרא במרומז להדחתו של הגרי באומרו: "דובר צה"ל, שהתנצל לא מכבר על שחרג מסמכותו, ותקף את הדרג המדיני – שוב חורג מסמכותו, תוקף ומטיף מוסר לדרג המדיני. התנצלות הפעם לא תספיק."
הגרי: הפנים של צה"ל בתקופה הקשה ביותר
יש לציין שמאז פרוץ המלחמה ב-7 באוקטובר, הגרי מילא תפקיד מרכזי בהסברה הישראלית. במיוחד בעת אירועים מורכבים, הגרי היה זה שעמד שוב ושוב בחזית ההסברה, מול שאלות קשות מהתקשורת המקומית והעולמית.
כעת, עם סיום תפקידו וקריירה צבאית מפוארת, נותר לראות האם הגרי יפנה לקריירה פוליטית, כפי שעשו דוברי צה"ל קודמים, או יבחר במסלול אחר בחייו האזרחיים.
החלטה זו מהווה גם את אחד הצעדים המשמעותיים הראשונים של הרמטכ"ל זמיר מאז כניסתו לתפקיד, ומסמנת אולי את תחילתם של שינויים נוספים בצמרת הפיקוד הצבאי.