
משרד הבריאות פרסם היום (חמישי) את טיוטת התקנות המחייבות סימון אזהרות גרפיות ומילוליות על מוצרי עישון בישראל. התקנות החדשות, שמיישמות חוק שאושר לפני כשנה בכנסת, יחייבו יצרנים וספקים להדפיס תמונות קשות לצפייה של נזקי העישון על חפיסות סיגריות ואריזות של מוצרי עישון נוספים.
על פי התקנות החדשות, התמונות ותוויות האזהרה יתפסו לא פחות מ-90% משטח האריזה, מה שיותיר מעט מאוד מקום למיתוג. התמונות המחרידות יציגו באופן גרפי את ההשלכות הבריאותיות הקשות של העישון, כולל מחלות ריאה, סרטן ונזקים נוספים לגוף. משרד הבריאות הבהיר כי יהיו התאמות גם למגזר החרדי, כך שכל אוכלוסיית המעשנים בישראל תיחשף למסרים המרתיעים.
עוד באתר:
התקנות יחולו על מגוון רחב של מוצרי עישון: סיגריות רגילות, סיגריות אלקטרוניות, טבק לנרגילה וגם טבק המיועד ללעיסה. בכל המקרים, התמונות והטקסט יופיעו בעברית ובערבית, ויצטרפו לאזהרות המילוליות שכבר קיימות כיום על המוצרים. "אנחנו רוצים שאנשים יראו בדיוק מה העישון עושה לגוף שלהם," אמר גורם במשרד הבריאות. "המטרה היא להעביר מסר ברור וחד-משמעי שאי אפשר להתעלם ממנו."
כדי להתמודד עם תופעת ההתרגלות, התקנות מחייבות את היבואנים ומשווקי מוצרי העישון להחליף את התמונות על החפיסות מדי שנה. הרעיון הוא למנוע מצב שבו צרכנים מתרגלים לאותן תמונות ומפתחים אדישות כלפיהן.
התקנות יוצגו להערות הציבור למשך שלושה שבועות, ולאחר מכן יובאו לאישור סופי של הכנסת. מרגע אישור התקנות, יש לחברות הטבק והעישון שנה להיערך וליישם את השינויים. משמעות הדבר היא שהציבור הישראלי צפוי לראות את חפיסות הסיגריות החדשות בחנויות בעוד כשנה וחצי לכל המאוחר.
ישראל מצטרפת למדינות רבות בעולם שכבר אימצו אזהרות גרפיות על מוצרי עישון, ביניהן אוסטרליה, קנדה ומדינות רבות באיחוד האירופי. מחקרים מראים כי אזהרות גרפיות יעילות יותר מאזהרות טקסטואליות בלבד בהרתעת מעשנים ובמניעת התחלת עישון בקרב צעירים.
שר הבריאות, אוריאל בוסו, הגיב לדברים: "משרד הבריאות ממשיך להוביל את המאבק בנזקי העישון, בדגש על צמצום חשיפת בני נוער למוצרי עישון. פרסום טיוטת התקנות החדשות לסימון גרפי ומילולי על מוצרי עישון הוא צעד חשוב נוסף להפחתת האטרקטיביות של המוצרים, להגברת המודעות הציבורית ולמניעת התמכרות של הדור הצעיר לטבק וניקוטין.
"מגפת העישון היא אחת מהסכנות הבריאותיות החמורות ביותר וגורם מוביל לתחלואה ולתמותה שניתן למנוע. משרד הבריאות פועל במספר חזיתות: חקיקה והגברת הרגולציה על מוצרי העישון, פעולות חינוך והסברה, צמצום הנגישות למוצרים אלו, וחיזוק האכיפה על איסור מכירה לקטינים. לצד זאת, אנו פועלים בשיתוף פעולה עם גורמים בממשלה, ברשויות המקומיות ובחברה האזרחית כדי לוודא שצעירים לא יהפכו למעשנים הבאים.
"המאבק בנזקי העישון הוא שליחות בריאותית וחברתית מהמעלה הראשונה, ואנו נמשיך לפעול בנחישות על מנת להגן על הציבור, במיוחד על דור העתיד, מפני ההתמכרות ההרסנית לטבק ולניקוטין".
מנכ"ל משרד הבריאות, משה בר סימן טוב, מסר: "מניעת העישון ונזקיו נמצאת בראש סדר העדיפויות של משרד הבריאות. לצערנו, השימוש בסיגריות אלקטרוניות, בייחוד בקרב צעירים, צובר תאוצה, דבר שמשפיע גם על היקפי העישון של סיגריות רגילות. משרד הבריאות מקדם צעדים משמעותיים בתחום, הן להפחתת השימוש בסיגריות אלקטרוניות והן לצמצום העישון במדינת ישראל.
על מנת להפחית את שיעורי העישון בישראל, הקים משרד הבריאות צוות פעולה לאומי, בשיתוף הגורמים הרלוונטיים, שבחן מחדש את המדיניות בנושא. בהתאם לכך, ובנוסף לפרסום טיוטת התקנות להוספת אזהרות גרפיות למוצרי העישון, הוביל המשרד צעדים נוספים, ובהם, העלאת המיסוי והשוואתו בין המוצרים השונים, פרסום קמפיין להעלאת המודעות לסכנה שבסיגריה אלקטרונית ועוד.
חשוב לציין כי פרסום טיוטת התקנות הוא צעד חשוב במאבק בעישון ומציב את ישראל בשורה אחת עם מדינות העולם, כך שלראשונה יוצגו על מגוון מוצרי עישון, לרבות סיגריות אלקטרוניות, אזהרת בריאות גרפיות ומילוליות על מנת להמחיש את הסכנות הכרוכות בעישון ובחשיפה אליו באמצעות עישון כפוי. נמשיך לפעול בכלל הערוצים על מנת למגר את תופעת העישון למען שמירה על בריאות הציבור".
ראש חטיבת בריאות הציבור במשרד הבריאות, ד"ר שרון אלרעי פרייס: "עישון הוא אחד מגורמי הסיכון המשמעותיים ביותר עבור בריאות הציבור. המהלך של פרסום אזהרות גרפיות על מוצרי העישון שיוצא היום להערות ציבור הוא צעד נוסף במלחמה נגד העישון. צעד זה הוכח במחקרים בעולם כמצמצם את שיעורי העישון. בישראל אנו מוסיפים הפנייה למוקדי גמילה, כדי שמידע זה יהיה נגיש ככל האפשר לכל מי שמעשן. צעד זה הוא חלק מתוכנית גדולה יותר שהמשרד מקדם למיגור העישון במהלך שנת 2025."