
ממשל טראמפ דחה הלילה (בין שלישי לרביעי) את התוכנית המצרית לשיקום רצועת עזה, שעות לאחר שמנהיגי מדינות ערב אימצו אותה בפסגת החירום בקהיר. בטיעון, התואם לעמדת ישראל, קבע הבית הלבן כי ההצעה "אינה מתייחסת למציאות הנוכחית".
דובר המועצה לביטחון לאומי של ארה"ב, בריאן יוז, הבהיר כי "תושבי הרצועה אינם יכולים לחיות בצורה אנושית בשטח המכוסה בהריסות ובתחמושת שלא הופצצה". בהתייחסות מפורשת לתוכנית ההגירה של הנשיא טראמפ, הדגיש יוז כי הנשיא "עומד מאחורי חזונו – לשקם את עזה ללא חמאס".
עוד באתר:
התוכנית המצרית, שהוצגה על ידי הנשיא עבד אל-פתח א-סיסי במהלך פסגת החירום, הציעה השקעה של עשרות מיליארדי דולרים לשיקום הרצועה. "לא יהיה שלום אמיתי ללא הקמת מדינה פלסטינית", טען א-סיסי בנאומו.
מלך ירדן עבדאללה, שגם מדינתו הוזכרה בתוכנית טראמפ כיעד אפשרי לקליטת תושבי עזה, הביע תמיכה מלאה בהצעה המצרית: "אנחנו דוחים כל תוכנית עקירה של הפלסטינים, ותומכים בתוכנית השיקום של רצועת עזה".
בהצהרה משותפת בסיום הפסגה, קראו מדינות הליגה הערבית "למועצת הביטחון להציב כוחות שמירת שלום בינלאומיים בגדה המערבית וברצועת עזה" והדגישו כי "התוכנית הערבית שומרת על הקשר בין הגדה המערבית לרצועת עזה".
התגובות האמריקנית והישראלית להצעה המצרית היו מתואמות. משרד החוץ הישראלי טען כי "ההצהרה לא מתייחסת למציאות של המצב שלאחר 7 באוקטובר 2023" וכי היא "נותרה נטועה בפרספקטיבות מיושנות".
בהודעה הרשמית נמתחה ביקורת על כך ש"מתקפת הטרור האכזרית של חמאס, שגרמה לאלפי הרוגים ישראלים ולמאות חטיפות, אינה מוזכרת, ואף אין גינוי של ישות טרור רצחנית זו".
ישראל גם תקפה את ההסתמכות על הרשות הפלסטינית ואונר"א, שלטענתה "הפגינו שוב ושוב שחיתות, תמיכה בטרור וכישלון בפתרון הנושא".
ארגון הטרור חמאס, מצידו, בירך על פסגת החירום והביע הערכה לעמדה הערבית הדוחה ניסיונות לעקירת פלסטינים, תוך הבטחה ש"הנכבה לא תחזור".