
הרב אליעזר קמפה, מוותיקי המושב בית חלקיה וסבו של הזמר נפתלי קמפה, הלך לעולמו בגיל 102. בראיון מיוחד ל'קול חי' מספר נכדו, הרב יצחק אנסבכר, על חייו המופלאים של סבו, שהחלו בבריחה מגרמניה הנאצית והסתיימו כשהוא מוקף בדורות של צאצאים.
"סבא עזב את גרמניה בגיל 16 בלבד, מיד לאחר ליל הבדולח", מספר הנכד. "הוא הגיע לארץ באוניית מעפילים, שבדרכה לחיפה התפוצצה על ידי נוסעים שהתנגדו להחזרתם לקפריסין. בנס הצליח להינצל יחד עם קבוצה קטנה, וביניהם גם מי שלימים תהיה סבתי, שאותה הכיר רק כשהגיעו לארץ".
עוד באתר:
למרות שהגיע לארץ לבדו, ללא משפחה וללא רכוש מלבד תפילין ושופר, הרב קמפה לא התייאש. "היו לו את כל הסיבות המוצדקות להרים ידיים", אומר נכדו, "אבל הוא בחר לעשות אחרת. הוא בחר להילחם ולבנות". ואכן, הרב קמפה זכה להקים משפחה מפוארת – שמונה ילדים, שישה בנים ושתי בנות, ומהם דורות של צאצאים.
בתחילת דרכו התגורר בדרום, סמוך לעזה. "הוא היה מספר שהיו הולכים להביא מים מעזה", משחזר הנכד. "באחד הימים גנבו לו הערבים שם שני קרשים מהעגלה. אמרתי לו בהומור – 'סבא, אם היית מטפל בהם אז כשגנבו לך שני קרשים, אולי לא היינו מגיעים למצב של היום'".
לאחר התייעצות עם מרן החזון איש, שפסק כי חינוך הילדים קודם לכל, עבר למושב בית חלקיה, שם שימש במשך 50 שנה כחזן, גבאי ובעל תוקע. כסופר סת"ם מומחה כתב עשרות ספרי תורה, מגילות ותפילין, ומאות מזוזות. מדי שנה בחודש אלול היה עובר בבתי המושבים הסמוכים לבדוק מזוזות, לעיתים אף ללא תמורה.
כשנשאל לסוד אריכות ימיו, היה משיב בשתי תשובות: האחת – הקפדתו להגיע לתפילה לפחות חצי שעה לפני הזמן. "הוא היה אומר שמי שמגיע בזמן לתפילה כבר נחשב מאחר", מספר הנכד. והשנייה – הקפדתו לקרוא שניים מקרא ואחד תרגום מתוך ספר תורה שכתב בעצמו.
עד ימיו האחרונים שמר על צלילות מחשבה ועל הקפדה במצוות. "גם כשכבר התקשה לעמוד, הקפיד לעמוד בכל קריאת התורה מתחילתה ועד סופה", מספר הנכד. "תמיד צם בערבי ראש חודש ובימי השובבי"ם, וגם בשנתו האחרונה חיפש מניין לומר וידוי".
האזינו לראיון המלא, מתוך התוכנית 'חדשות אנ"ש' בהגשת נתי קאליש: